THOUSANDS OF FREE BLOGGER TEMPLATES

kawasan borak2=))


ShoutMix chat widget

Monday, July 27, 2009

Secretary

Bismillahirahmanirahim…Assalamualaikum… pergh skema gile..ngeh2… tipah lew yg create blog si Tina ni... oklah tipah cite sikit latar belakang tipah ekk…nama aku tlp4h nama betul aweqjin…hu3.. itu sebenarnye nama messy aku..klu korang nak…add ar.. tipah asal n9…keje pun kt n9 n dulu sekolah pun kat n9… hobi tipah… klu msk room 1st aku clean dlu…hahaha wat onar pastu bru chat… spe yg terkene tu sori ekk…hu3… pastu manceng..n lepak dgn k.ina… ha.. k.ina ni kawan baek tipah… ade lg sorang OKUpun kawan baek tipah gak. dgn die org lew klu tipah ada masalah ske share dgn depa… die org mmg bagus nak plak OKU selalu cite pasal solat… yelah klu solat x betul cmne nk berdoa cmne nk minx tolong pada Allah swt. Itulah sahabat itulah teman yang selalu tegur tipah pasal solat… ok next ada lg yg baek… mmm suka bual2 dgn dia dan byk benda yang bleh belajar dgn dia…satu lagi mamat ni ske bercerita…elok masuk pertandingan bercerita..kuang2… bagus dak ni…byk pengalaman hidup.. untuk ehem2 ni semoga berjaya dlm hidup..berjaya dgn apa yg diimpikan… jangan nk crack id jew…hu3… ngat!! Langit tidak selalunya cerah… Mendung x bererti hujan… Idup umpama roda… semoga berjaya menjadi saudagar baju… spe2 nk beli baju leh lew singgah2 blog die.. http://zh4f.blogspot.com/ baju pun cantik2 leh beli borong..hu3…promote kawan sikit… itu baru nama nye kawan… Ok tujuan blog ni ditubuhkan dengan sokongan aku adalah untuk berkongsi masalah dengan korang… bukan untuk anti lelaki. Club ni terbuka baek lelaki baek perempuan. Selain bertukar pandangan dan pendapat… yelah kite ni kadang2 kene berkongsi something… untuk dijadikan panduan idup… untuk meneruskan perjalanan walaupun hati gundah gelana… kat sini gak korang leh kasi tips2 utk mengekalkan hubungan dengan pasangan atau korang leh post tips untuk menjadi seorang yg tabah… dan ape2 jew yg rasa bersesuaian… tipah harap club ni akan dapat sambutan yg mencanak…he3… ape2 pun enjoy ure life…

1 comments:

awekrock said...

Siapa sich yang tidak pernah kecewa? siapapun pasti pernah merasakan kecewa, ada yang kecewa karena pekerjaan, teman, atau bahkan kekecewaan karena masalah asmara, hubungan cinta dengan pasangan. Perasaan kecewa pun sangat beragam, ada yang dengan mudah melupakan kekecewaan tersebut tetapi ada yang susah bahkan tidak bisa melupakaan rasa kecewa tersebut.

Kecewa memang merupakan hal yang normal tetapi bagaimana kita mengatasi kecewa tersebut yang membedakan kualitas diri kita. Berikut ini beberapa tips atasi kecewa;

- Pahami Puncak Masalah
Pahami puncak permasalahan yang menyebabkan kita kecewa, dengan memahaminya maka kita mudah mencari jalan keluar atau solusinya.

- Pahami perasaan Kita
Alangkah baiknya jika kita juga memahami perasaan kita, coba hayati tekanan yang kita hadapi sehingga mudah kita mengatasi rasa kecewa tersebut.

- Ikhlas dengan Perasaan Kita Sendiri
Hindari untuk menipu perasaan diri kita sendiri, karena adakalanya rasa kecewa karena hal yang lain. Misal kita kecewa karena rekan kerja berhasil mencapai karir yang lebih tinggi tetapi sebenarnya kita kecewa karena rekan kita itu lebih cantik. Dalam contoh itu kita melihat bahwa kita menambah beban kecewa dengan perasaan kecewa mencapai karir itu bukan cuma lebih cantik. Coba hayati dengan tenang perasaan kita, puncak dari rasa kecewa tersebut.

- Pahami Puncak Kekecewaan
Selain memahami puncak masalah, coba pahami juga puncak dari rasa kecewa tersebut. Apakah puncak kecewa tersebut selalu berulang-ulang kita alami? apakah ada salah dalam diri kita? dan sebagainya.

- Menghindarinya
Setelah mengetahui dan memahami puncak dari kekecewaan, coba memikirkan apakah hal-hal tersebut dapat dihindari di masa akan datang, sehingga kita masih dan bermankan memiliki harapan dan mencegah hal kecewa tersebut.

- Cara mengatasi kekecewaan
Jika kita merasa kita sudah bertindak/berusaha untuk mengatasi kekecewaan tersebut, kita sebenarnya telah berhasil yaitu berhasil didalam menguasai diri kita untuk mengatasi rasa kecewa. Ada beberapa cara ‘obat’ atasi rasa kecewa tersebut;
* Fokus perhatian kepada aktivitas lain yang bermanfaat
* Melupakan kekecewaan tersebut dan berkomitmen untuk tidak kecewa lagi
* Meluahkan perasaan kita kepada teman atau orang yang kita percayai

- Minta nasehat atau saran dari orang lain
Cobalah untuk meminta nasehat dari orang lain yang kita hormati dan sebaliknya jangan meminta nasehat dari orang yang kita benci atau yang sakitkan hati kita. Intinya adalah jangan menambah perasaan kecewa tetapi mengurangi rasa kecewa tersebut.

- Jangan memanjakan perasaan
salah satu obat mengatasi rasa kecewa adalah jangan memanjakan perasaan kita, hindari untuk terlalu membawa perasaan. Coba lakukan aktifitas lainnya yang dapat mengalihkan fikiran dari hal yang menyebabkan rasa kecewa.

- Biarkan Otak mengatasi Hati
Cobalah untuk menenangkan perasaan dengan pemikirian, jika kita menggunakan otak untuk mengatasi perasaan (hati) akan lebih mudah kita melihat jalan yang lebih lurus dan rasional. Biasanya pemikiran rasional akan dapat mengatasi rasa kecewa.

- Tingkatkan keyakinan diri
Rasa kecewa biasanya muncul ketika kita kurang percaya diri. Hal ini sangat berperan dalam munculnya rasa kecewa pada diri kita.